Ko je Igor?

Man with heart shaped sunglasses

 

“Kada posmatrate sa strane, mogli bi reći da sam fotograf, uspješan ili ne. Ali iznutra, odakle ja gledam, ja sam još uvijek samo dječak sa fotografskom kamerom, koji pritiska dugmad, pomjera prekidače i posmatra kroz tražilo svijet koji ga okružuje. Zadivljen slikama koje vidi.”

Igor Dutina je slobodni fotograf iz Trebinja. Rođen je i živio u Sarajevu 23 godine. Kratko boravi u Novom Sadu, odakle odlazi na Pale, gdje je pet godina radio kao foto-reporter za nekoliko novinskih agencija. Nakon toga, doseljava u Trebinje, gdje je zasnovao porodicu.

Umjetnička, portretna, pejzažna i fotografija hrane su oblasti koje ga najviše zanimaju. Glavnina komercijalnih radova se može pronaći i kupiti preko brojnih stock agencija – Shutterstock, Istockphoto, Dreamstime, Depositphotos, Fotolia i drugih. Ipak, ova prezentacija ne postoji zbog stock fotografija, iako ih sadrži.

Hercegovina, sunčaniji dio Igorove zemlje, nepresušni je izvor motivacije za svakog fotografa. Pejzaži i predjeli, ljudi, sakralna arhitektura, prirodni elementi, boje i oblici, ono su što ovdje možete vidjeti i osjetiti. Veliki dio fotografija sa ovim temama je objavljen u nekoliko knjiga, od kojih je najnovija, “Trebinje, grad sunca”, nedavno izašla iz štampe, ali je tek mali broj bilo moguće vidjeti na Internetu. To je sada promijenjeno.